Rólunk írták
"Égvilággá dalolták - Zabszalmáék új lemezükről szólnak"
"A megyeszékhelyi Zabszalma együttes koncertjein már találkozhattunk a mesevilággal, melybe az együttes zenéjén keresztül kalauzolja a gyermekeket. Nemrég kiadott Égvilággá dalolom című lemezükön Simkó Tibor megzenésített verseivel varázsolnak el kicsiket-nagyokat.
 
CD-jükről és az idáig vezető útról beszélgettünk a szerzőpárossal: Kanta Judittal és Nyakas Péterrel, akik - bár évtizedek óta zenéléssel foglalkoznak - de a Zabszalma gyermekprodukciói számukra is tartogatnak meglepetéseket.
A zenélés mindig része volt életünknek - mondta Judit. - Saját gyermekeink mellett pedig rájöttünk, hogy a közös játékkal, zenével miként lehet nevelni őket. Arra törekszünk a fellépéseken is, hogy a gyerkőcök élvezzék az együtt játszást, a közös éneklést, ezáltal nyílnak meg és bepillanthatunk sok esetben egészen addig rejtegetett titkaikba is; nem ritkán álmokból ismert óriásokról, szörnyekről beszél a kisközönség egy-egy tagja, apa-anya nem kis meglepetésére.
Szerintem a legfontosabb ebben a műfajban, hogy a GYERMEKHEZ szóljunk és ne a szüleikhez - tette hozzá Péter. Láttunk már mi is olyan műsorokat, ahol nyilvánvaló volt, hogy a felnőttek vélt igényeinek kiszolgálására törekszenek, miközben a gyerekek nem értik a felnőttes bohóckodásokat. Épp elég hogy a TV, az internet, de még talán az iskolai versenyhelyzet is ellopja a gyermekkort. Az persze a szülőkön áll, hogy milyen rendezvényekre jut el csemetéjük, vagy kinek a lemezeit hallgatják otthon. Lehet hogy nem is a csapból folyó "legnépszerűbb" a legértékesebb? A gyermeki lélek mindenre nyitott. Látszik ez a koncerteken, de jó példa lemezünk felvétele is, amin több kisiskolás is közreműködött, és egy csöppet sem kellett noszogatni őket. Meghallgatták a dalokat, majd kiraktam a mikrofonokat, aztán had szóljon!
Ez az elevenség tükröződik a cd-n is.
A dallamvilág és a versek találkozása teljesen spontán jött - mesélte Judit. - Bementem az antikváriumba, és valami furcsa meggyőződésből odanyúltam Simkó Tibor Tikirikitakarak című könyvéért. Már elsőre dallamosan olvastam a verseket, ritmikájuk magukkal ragadtak, egyből énekeltem.
Eztán jöttek az akkordok és a plusz ötletek az akusztikus hangszerek kicsit se szerény repertoárjából.
Úgy érezzük sikerült egy sokrétű, és mégis egységes lemezt kiadni - magyarázta Péter. Jellemző az akusztikus hangszerelés, de minden szám más stílusban szólal meg. Műfaji szempontból talán világzenei besorolást kaphat művünk, mivel a "klasszikus gyermekdalok" mellett éppúgy megtalálhatóak a latinos, bluesos, swing-jazz elemek, mint a keleties, itt-ott balkáni, sőt még a reggae lüktetése is. Ehhez a gazdagsághoz persze rengeteg fajta hangszer megszólaltatására volt szükség, amit sok barátunk tudásának köszönhetünk. Így a lemezen az alaphangszereken kívül a furulya, fuvola, trombita, hegedű, cselló, valamint a töröksíp, tekerőlant, doromb és szájharmonika hangzását is élvezheti az aprónép és a felnőtt hallgatóság.

Bár élő koncertünk csupán kivonata lemezünk hangzásának, mégis a hangszerek varázserejét már magunk is tapasztaltuk, mikor sorban jöttek a gyerkőcök, hogy közelebbről is szemügyre vegyék gitárjainkat, furcsa, egzotikus ütőhangszereinket. Nem is felejteném el megemlíteni - szögezte le végezetül Nyakas Péter -, hogy duónkat a fellépések alkalmával Magyar Réka ütőhangszeres, valamint Kozma Ádám basszusgitáros játéka kíséri. Illetve örülünk, hogy a város támogatását is elnyertük annak érdekében, hogy a mai fölkapott zenék világában ez a lemez is megszülethessen."


Zalaegerszeg - Kiss Gyöngyvér
 
"Égvilággá dalolom" - új gyerekműsor született


Aki szereti az énekelt verseket, nem fog csalódni, ha meghallgatja a Zabszalma együttes dalait. Azon veszi észre magát a hallgató - legyen gyermek vagy felnőtt -, hogy maga is dúdol, és a daltól, dallamtól nem tud, nem akar szabadulni.
Egy olyan zalaegerszegi együttesről van szó, amely  2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a 3-10 éves korosztály számára az élőzenés előadás nyújtotta élményt mindennapivá tegyék. A zenekar tagjai - Kanta Judit (ének), Nyakas Péter (gitár, hangszerelés, az együttes vezetője), Magyar Réka (ütőhangszerek, hegedű), Jandovics Viktória (vokál, fuvola), Salamon Attila (gitár), Kozma Ádám (basszusgitár) - már sokféle zenét (jazzt, soult, folkot) játszottak. Legújabb vállalkozásuk célja játékos formában közelebb hozni a hallgatóságot a magyar költészethez, valamint interaktív módon minél több kisgyerekhez eljuttatni a zenét, és maradandó élményt nyújtani a zene és játék eszközeivel.
Nemrég megjelent lemezükön Simkó Tibor (1931 - 1998) felvidéki költő megzenésített verseit hallhatjuk, melyek már a mai magyar gyermekvers-költészet  klasszikus teljesítményei közé tartoznak. A csupa muzsika, csupa szín, csupa varázslat rímes-ritmusos versek, melyek játékosan, utánozhatatlan nyelvi leleménnyel mutatják be a körülöttünk lévő (mese) világot, egykettőre belopják magukat az olvasók szívébe, s a kicsik-nagyok kedvencévé válnak. Így történt ez a nagykutasi óvodások esetében is, akik az elsők között vehettek részt a Zabszalma együttes műsorán, és osztatlan sikert aratott a körükben. Az igényes, tartalmas és szórakoztató zene, a vidám találós kérdések és fantázia játékok, valamint Kanta Judit személye nagy élményt nyújtott a gyerekeknek, csakúgy mint a megyeszékhelyi lemezbemutató koncertjükön, ahol telt ház előtt, egyszerre tíz zenész muzsikált a színpadon. Gyermekeink azóta is örömmel hallgatják és énekelik az ott elhangzott dalokat.
A koncertek igényes élőzenei jellege miatt a zenekar méltán kap egyre több felkérést. Az énekelt versek élő előadásban - a gépi "zene" mellőzésével - szólalnak meg. A műsor folyamán a gyerekek a cselekmény aktív szereplőivé válnak, akikkel a színpadról, vagy a színpadon együtt játszik, énekel az együttes. Saját szerzeményű gyermekdalaik nemcsak szórakoztatóak, hanem - ami igazi ritkaság a műfajban - zeneileg is magas színvonalúak.
Ajánlom műsorukat, koncertjüket az óvodák, az iskolák mindennapjainak, valamint a jeles alkalmak színesebbé tételére, vagy önálló műsorként bármely rendezvényre, amely valamennyi korosztály szórakozását egyaránt szolgálja.
             A Zabszalma együttes vidám dalait hallgatva nekünk felnőtteknek is lehetőségünk nyílik megtapasztalni azt a nagyszerű érzést, amit a gyermekek játékossága, felhőtlen jókedve okoz. Ezt az élményt hozza el az együttes koncertje, műsora.

    Némethné Dervalics Éva
    óvodavezető
 
Gyerekmuzsika világzenei alapon

"Egy olyan zalaegerszegi együttesről van szó, melynek tagjai már sokféle zenekarban játszottak, többnyire jazzt, soult, vagy éppen folkot. Ez meg most amolyan gyerekmuzsika. "Égvilággá dalolom" címmel a közelmúltban jelent meg első cédéjük, nem csak gyerekeknek! Versikékkel és találós kérdésekkel terelgetik az aprónép fantáziáját dalról - dalra, bevonva őket a játékba. Első hallásra valóban bekúsznak a képbe gyermekkorunk hímzett ingű daloló kedvencei, macskanadrágos ovisok kezét fogva. Az elsárgult archív kép azonban némi nosztalgia után elillan, mert ez azért mai zene, színes hangszereléssel. És ha "csak" gyerekdalokról is van szó, ma is ugyanolyan fontos, hogy igényes, tartalmas és szórakoztató zenét kapjanak a gyerekek, olyan szövegvilággal, ami róluk, nekik szól, s persze mindez legyen ritmusos és élő hangszereken játszott. Az "Égvilággá dalolom" - a szerzőket idézve - kicsit kevert lett. Amolyan világzenés. Van benne népzene, blues, reggae, meg jazz is. Lemezbemutató koncertsorozatukon így egy zeneileg változatos, szövegében bravúros, nemcsak gyerekeknek szóló műsort láthat és hallhat a közönség."


Zalaegerszeg - Pánczél Petra